Nobel Numbat är här!
Ubuntu 24.04 LTS släpps den 25 april 2024

Idag den 25 april släpps Ubuntus senaste LTS-version, Nobel Numbat!

Ubuntu är en av de mest använda operativsystemen som bygger på Linux och fri programvara. Det släpps en ny uppdaterad version en gång i halvåret, men vart annat år släpps en LTS-version av systemet, som är en större och mer omfattande uppdatering med längre underhållsgaranti. Ubuntu är en professionell Linuxdistribution med alla fördelar som kommer med fri programvara samtidigt som produkten erbjuder den service och supportgrad som erfordras i företagsmiljö.

Den förra LTS-versionen släpptes alltså 2022, vid namn Jammy Jellyfish. Som kanske märks har varje version ett finurligt och alliterativt namn. Det är alltid ett djur och ett adjektiv, och ofta lyfts djurvärldens doldisar fram. Denna gång är det myrpungdjuret (Myrmecobius fasciatus) som fått äran att vara maskot. Det är ett litet randigt pungdjur som lever i Australien, mestadels genom att äta termiter med sin väldigt långa tunga. Det är idag utrotningshotat, och kan därför kanske behöva lyftas fram lite extra. I år är det även 20-årsjubileum för Ubuntu, som släppte sin första officiella release vid namn Warty Warthog 2004.

Nobel Numbat illustrerat med en stiliserad orange krona med Ubuntu-loggan i mitten, inramad av två myrpungdjur.

Ubuntu - Fri programvara

Ubuntu är ett ekosystem med en stor användarförening. Det är användarföreningens investeringar i Ubuntu-plattformen som håller uppe utvecklingstakten och levererar spännande lösningar. Vi på Vertel deltar i utvecklingen som sker på launchpad.net tillsammans med tre miljoner andra utvecklare. Ubuntu är robust och kommer med ett kostnadsfritt underhållsavtal i 9, 60 eller fler månader beroende på utgåva.

Läs mer om Ubuntus och dess historia här, och om versionen Nobel Numbat här
.

Vi ser fram mot att se hur Nobel Numbat tar Ubuntu framåt och vilka spännande nyheter som denna version för med sig!


Nyfiken på mer om fri programvara och vad vi på Vertel gör? Hör av dig till oss eller boka ett onlinemöte!

Boka onlinemöte   Kontakta oss 


Slöseri, den tysta kreativitetsmördaren
Victor Negrete, konsult inom affärsutveckling och kommunikation